Selasa, 26 Ogos 2008

Resepi : Puding Ros Laici

Bahan-Bahan:
25 gram agar-agar1 biji kelapa (diambil 2 cawan santan)½ kg gula3 biji telur (dipukul)2 sudu besar tepung kastard
1 tin buah laici (dicincang)5 cawan airSehelai daun pandanPewarna (ikut suka)
Cara:
Agar-agar dimasak dengan 5 cawan air. Masukkan daun pandan untuk mewangikannya. Apabila air telah mendidih, masukkan gula dan biarkan ia larut, kacau selalu. Kemudian, apabila larutan agar-agar sudah pekat, masukkan tepung kastard berserta santan dan telur dan juga buah laici yang telah dicincang dan kacau sehingga sebati. Selepas itu, bahagikan kepada 3 bahagian dan titiskan pewarna merah, kuning, dan hijau. Masukkan ke dalam acuan atau bekas yang disukai. Biarkan ia beku dan sejukkan sebelum dihidangkan.

Tiada ulasan: